A harmadik év végét taposom a Kaposvári Egyetem művészeti főiskolai karán, de a művészeti jelzőt a gyakorlatban nem igazán tapasztaltam, tapasztaltuk. Azon kívül, hogy tanulunk elég sok művészeti ágazatot, nagyon kevés lehetőségünk volt a megmutatkozásra... gondolok itt a kiállításokra, pályázatokra, vagy egyáltalán, hogy más szakok hallgatói megtudják, hogy miket is csinálunk. Ugyanis a többi szakokon ilyen szempontból nagyobb élet van, mondjuk, hogy több a lehetőség. Most viszont két csoporttársam, Holup Márk és Szilágyi József lépett egy nagyot, és felvetették a hallgatói önkormányzatnak, hogy lenne egy ötletük és kész! Szerencsére a HÖK sem szarozott és már kint is voltak a plakátok, hogy megrendezésre kerül az 1. Egyetemi Művészeti Fesztivál... óriási öröm kapott el minket, hiszen erre vártunk már több éve. Persze lehetett volna már lépni hamarabb is, és volt is eszünkben, de sok már kérdésben nem egyszer kaptunk elutasító választ, szóval nem reménykedtünk, hogy lehet ilyenről szó. De Jociék léptek és meglett az eredménye. Zenélés, filmvetítés, installáció, koncertek, kiállítások, divatbemutatók és persze a jó hangulat. Nehézkesen indult az első nap, de estére mindenki rájött, hogy ez tényleg totál jó. Eddig oltak elég erős elhatárolódások a szakok között (színészek, látványtervezősök, fotósok, stb.), úgymond ritkán láttuk egymást, de most együtt töltöttük ezt a 3 napot és eszméletlenül jó érzés volt!

Visszatérve az első napra... néhányan a csoportunkból két tanár (Rónai Gábor és Papp László) segítségével, már a félév elején egy interaktíb installáció elkészítítésével kezdett foglalatoskodni, ami egy nagyon komoly dolog volt, és egyáltalán nem volt könnyű. Végül erre a 3 napos fesztiválra sikerült elkészíteni és első nap be is mutatták egy megnyitó keretein belül. Sajnos nem sikerült a teljesen működőképes állapotában leleplezni az alkotást, de a másik két nap alatt az alkotók sikeresen orvosolták a problémákat és mindenki kipróbálhatta, hogy milyen is ez a dolog. Ez úton is hatalmas gratula Bálint Szilárdnak, Kiss Alexandrának, Rákóczi Zoltánnak, Szilágyi Józsefnek, Holup Márknak, Vörös Ádámnak, és nem utolsó sorban Papp "Pala" Lászlónak és Rónai "Apa" Gábornak!

Ezt követően egy videó DJ megoldással a falra lettek kivetítve videók, közben zene ment. A hallgatók a füves területen feküdve élvezték a zenét, közben beszélgetések, stb... nagyon jó volt ezt látni. Ez alatt a koli pincéjében, egy Jam Session szerű dolog ment, ilyen közös zenélgetős dolog volt, aminek szintén volt egy hangulata!

Ja igen, ami nagyon fontos volt, hogy az egyik dohányzót nekiálltak kifesteni a hallgatók saját munkáikkal, ami egy óriási élmény volt, hogy végre ne a fehérre festett fal borítja pl. azt a helységet, hanem valami egyedi, otthonosabb, művészetisebb.

Második nap főzőverseny volt meg ugyanúgy zenélgetések, kiállítás, Zozó hatalmasat zenélt a pincében, jó volt nagyon. Utolsó este szintén csoporttársakon volt a reflektor, ugyanis páran, egy divatbemutató keretein belül mutathatták be eddigi ruhakölteményeiket. A modellek az első éves színész hallgatók voltak, akik nagyon profin tették a dolgukat. A ruhák pedig szintén nagyon jók voltak, úgyhogy mondhatom, hogy volt egy színvonal! Zozónak itt is köszönjük a zenélést. És persze gratula a lányoknak a ruhákhoz!

Még a divatbemutató előtt zenélt az első fellépő, a Fishead Johhny, majd még két zenekar is tiszteletét tette. Nekik is nagy köszönet.

Az este és az egész fesztivál feljthetetlenül sikerült... nos nem csak a sok sörnek köszönhetően, hanem a sok embernek akik eddig ugyanarra a művészeti fősulira jártak, de kb. most találkoztak először, most ültek le beszélgetni egymással és most buliztak együtt először egy hatalmasat. Továbbá, ahogy többen is említették, talán most éreztük először, hogy művészeti suliban vagyunk. Annyira hiányoztak ezek az apróságok, hogy hihetetlen. A másik pedig, hogy ez az egész fesztivál a hallgatók részvételével jött össze, a hallgatók munkáiból voltak a kiállítások, a hallgatók készítették a ruhákat, a hallgatók zenéltek, a hallgatók festették a falat, stb. Ebből kellene több! Van még mit javítani a szervezésen, de aki kicsit is belelát ennek az első fesztiválnak a fontosságába, akkor nem a hibákat fogja észrevenni, hanem, hogy mivel lehet jobbá tenni, az egyébként is jóra sikerült rendezvényt.

Ahogy Rónai is mondta... csak sajnálni tudom azokat a csoporttársakat, akik magasról leszarták a másik munkáit, mert inkább otthon, vagy a koliban ültek a számítógép előtt. Persze nekik van a legnagyobb pofájuk, de ennyire nem képesek, hogy megtiszteljék a saját csoporttársukat, hogy esetleg megnézik, hogy mivel foglalkozik, mit szeret csinálni, mihez ért, stb. Zozót tekintve sokan nem tudják, hogy zenél, DJ, most viszont azt is megtudhattuk, hogy nagyon ügyesen csinálja!

Összegezve a lényeg annyi lenne, hogy végre eljött ez az idő, hogy ilyen volt a sulinkban, végre művészeti hangulatunk volt, együtt voltunk más szakok halgatóival és egymás munkáit ismerhettük meg, hogy "jééé, ő ilyet is tud..." ! Jövőre mégjobb lesz, már várjuk!

Köszönjük!

(hamarosan képek!)

A bejegyzés trackback címe:

https://btworks.blog.hu/api/trackback/id/tr151122615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spepi 2009.05.16. 01:06:56

fergeteges volt még igy vizsgaidőszak elött is, elhavazott állapotban. A divatbemutató meg...élmény;)
süti beállítások módosítása